MÄKLARSAMFUNDETS RIKTLINJER FÖR FLYTTSTÄDNING

MER ÄN VANLIG STÄDNING

Dom flesta vet om att man måste städa ur sin bostad innan man lämnar över nycklarna vid försäljning men långt ifrån alla vet vad en flyttstädning faktiskt innebär. Den är betydligt mer omfattande än en ”vanlig” städning och det finns flera moment man måste göra som man kanske vanligtvis inte gör.
Varje del av bostaden ska städas från topp till tå utan några undantag. Det enda giltiga skälet till att gena eller att inte städa alls är om man kommit överens med köparen om detta och tagit med det i avtalet. Detta är vanligt om den nya ägaren ska börja med att genomföra omfattande renoveringar men annars är regeln att det alltid ska städas ur till punkt och pricka.
SÅ HÄR SÄGER MÄKLARSAMFUNDET

För att vara på den säkra sidan när man flyttstädar är det bra att ha en checklista, och vad passar bättre än att ta reda på vad Mäklarsamfundet säger. Att ha en checklista underlättar dessutom arbetet med städningen och man kan mer eller mindre försäkra sig själv om att inte missa något.Såhär ser Mäklarsamfundets riktlinjer för flyttstädning ut:

  • Samtliga rum – En flyttstädning är som sagt mer omfattande än en vanlig städning och det räcker inte med att dammsuga och svabba golven, även om det givetvis också ska göras. I bostadens alla rum ska även lister och trösklar torkas av, fönster ska putsas både in- och utvändigt och fönsterkarmar- och brädor ska torkas av.
  • Finns garderober ska dessa rengöras både in – och utvändigt och alla övriga snickerier lika så. Dörrar och dörrfoder inkluderas här och lampknappar, vägguttag, element och luftventiler likaså.
  • Kök – Förutom alla ovan nämna moment krävs ännu fler när det kommer till köket. Det är viktigt att man är noggrann med att torka ur alla köksskåp och lådor, inklusive skafferi och andra utrymmen. Kyl- och frys och rengöras in- och utvändigt med desinfektionsmedel och eventuellt lämnas dörrarna öppna om det är länge till tillträde.
  • Spisen ska dras fram för rengöring bakom samt på sidorna. Spishäll eller plattor torkas med desinfektionsmedel. Eventuell diskmaskin, inklusive filter, rengöres noggrant och likaså köksfläkten.
  • Badrum och WC – Även för badrum och WC-utrymmen krävs extra insatser, där duschkabin och/eller badkar, tvättställ och toalettstol rengörs med lämpligt rengöringsmedel. Har man ett badkar är det även viktigt att göra ordentligt rent under detta. Väggarna ska tvättas liksom golvet och speglarna ska putsas.
  • Samtliga golvbrunnar ska rensas ur och finns tvättmaskin och tumlare ska dessa dras fram för rengöring på samtliga sidor. Även filtren ska rensas och göras rent.

NÖDVÄNDIG UTRUSTNING

För att lyckas med sin flyttstädning finns en del utrustning som är nödvändig att införskaffa innan man sätter igång. Dammsugare, hink och skurmopp är givna verktyg som dom flesta redan har hemma men man behöver också se till att ha gott om trasor och lämpliga rengöringsmedel som används för olika material. Gör en inventering och komplettera med det som saknas innan du börjar städa.
Till fönsterputsningen behövs antingen fönsterskrapa eller maskin – vilket som fungerar och man väljer det man föredrar själv. Med maskin underlättas dock jobbet och det går lite fortare, vilket kan vara en fördel för den som har bråttom och vill bli klar snabbt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *