RENGÖRA TOALETTBORSTE OCH ANDRA STÄDREDSKAP

Städredskap i alla dess former används för att rengöra men faktum är att det är viktigt att rengöra redskapen också. Här samlas bakterier vid varje användning och när redskapen ställs undan ligger dom och gror. Detta gör både att dom känns ofräscha, vare sig det gäller en enkel disktrasa eller en skurmopp.Bakterierna gör även att det börjar lukta illa – något som verkligen upplevs som otrevligt, speciellt med tanke på att redskapen ska användas för rengöring på alla hemmets ytor.
Dom flesta städredskap går och bör rengöras – förmodligen oftare än vad dom flesta faktiskt gör. Nedan kan du läsa hur du på bästa sätt rengör några av dom städredskap som används allra mest – från toalettborste till dammsugare.
Toalettborsten är kanske det städredskap som utsätts för störst mängd bakterier, både när den används men också när det står i sin tillhörande behållare. Även om den behöver bytas ut ofta kan man med fördel rengöra den mellan gångerna för att öka livslängden något.

 • Detta görs enklast i en ren toalett – för att slippa föra bakterierna vidare till handfat eller diskho.
 • Börja med att skura toaletten och tillsätt sedan lite extra rengöringsmedel i vattnet.
 • Ställ ner toalettborsten och låt den stå i ca 5 minuter.
 • Behållaren kan rengöras med vatten och diskmedel innan toalettborsten återgår till sin vanliga plats.

Det allra bästa för att slippa massiv bakterietillväxt och motbjudande lukt är att rengöra toalettborsten en gång i veckan. Tänk också på att byta ut den ofta – åtminstone ett par gånger om året.

RENGÖRING AV TRASOR, SVAMPAR, BORSTAR OCH MOPPAR
Det finns även flera andra städredskap som kan, och bör, rengöras med jämna mellanrum.

 • Disktrasan är ett exempel på ett riktigt paradis för bakterier. Men istället för att slänga den efter ett par dagar går det utmärkt att tvätta den i tvättmaskinen. Ett annat alternativ är att koka den i en kastrull med vatten och lite diskmedel. Detsamma kan man göra med svampar som används i både kök och badrum.
 • Diskborsten kan enkelt rengöras i diskmaskinen men har du ingen sådan går det lika bra att koka den i en kastrull tillsammans med disktrasan.
 • En skurmopp räcker inte att skölja i skurvatten och vrida ur efter städning. Givetvis samlas mycket bakterier även i denna och därför ska du se till att skruva loss själv moppen från skaftet och köra den i tvättmaskin efter varje användning.
 • Vill du av någon anledning inte ha den i tvättmaskinen går det bra att rengöra den med diskmedel och varmt vatten – det viktiga är att den blir rengjord efter varje användning för att slippa bakterietillväxt.

Med tanke på allt damm och smuts som sugs upp med dammsugaren är det inte så konstigt att den också blir smutsig på insidan. Det kan kännas när man använder den – inte minst genom att en otrevlig odör sprider sig i rummen. Detta är dock ganska enkelt att åtgärda och kan göras i samband med att det är dags att byta dammsugarpåse.

 • Börja med att ta ur både påsen och filtret och släng dessa i soporna.
 • Finns en löstagbar behållare till påsen kan denna plockas ut och läggas i varmt vatten med diskmedel.
 • Gör detsamma med övriga delar av dammsugare – både inuti och utanpå.
 • Plocka loss munstycket och rengör invändigt med en gammal tandborste.
 • Ta bort damm och annan smuts från borsten och avsluta med att torka av hela munstycket med en fuktig trasa och något lämpligt rengöringsmedel.

Är du noggrann med att rengöra dina städredskap kommer dom kännas fräscha och hålla längre. Att byta disktrasa en gång i veckan är ganska onödigt och inte särskilt miljövänligt med tanke på hur enkelt det är att rengöra den istället.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *