STÄDA EFTER RENOVERING

Städningen är det dom flesta tycker är det allra tråkigaste när det kommer till renovering. Det blir ofta mycket skräp och man behöver genomföra en grundlig och omfattande städning för att få bort allt byggdamm och annat. Dessutom är det tidskrävande men trots det något som måste genomföras vare sig man vill eller inte. Det finns dock några smarta tips som gör det hela enklare och mer effektivt– och dessutom kanske till och med lite roligare.

Följ en lista:

  • Arbeta metodiskt. Efter en renovering, vare sig den är liten eller omfattande, finns en risk att rummet eller området som gjorts om ser ut och känns som ett enda stort kaos. I vilket hörn ska man börja och vad bör man göra först? Det första tipset är att arbeta metodiskt. Gör en sak i taget och skriv gärna en lista som du kan bocka av under städningens gång. Till exempel är det ju rimligt att börja med att tömma rummet. Verktygen ska tillbaka till garage eller förråd, skräpet ska sorteras och slängas och så vidare, för att sedan gå med dammsugare, skurmopp och dammtrasa och göra det där sista.
  • Sortera avfallet med en gång. Med en renovering kommer ofta mycket avfall och här är det bra om man sorterar allt eftersom istället för att slänga allt i en enda stor hög ute på gården. Sätt upp ett par sopsäckar och skriv vad som ska slängas i vilken på en liten lapp och tejpa sedan upp denna ovanför varje säck. På så vis kan du hålla undan och det kommer garanterat att gå lite snabbare att städa.
  • Låt det ta tid. Är det en omfattande renovering man genomfört kommer det också ta längre tid att städa efter den och det är viktigt att låta det ta tid. Tro inte att du kan bli klar på en timme eller två, utan räkna med att avsätta åtminstone ett par timmar. Visst vill man bli klar och kunna utnyttja det nyrenoverade rummet så snart som möjligt men att fuska med städningen kommer inte löna sig i längden. Det gamla byggdammet som gömmer sig i hörnen kommer krypa fram förr eller senare och det är lika bra att göra det ordentligt redan från början.
  • Se till att ha den utrustning som behövs. Städa efter en renovering är mer omfattande än en ”vanlig” städning och skräpet är ofta grövre. En grovdammsugare är därför ett måste och har du ingen egen kanske du kan låna en, alternativt se över möjligheterna att hyra en.

Kom ihåg!

  • Utöver detta behöver du en vanlig dammsugare, en skurhink med tillhörande mopp samt ett gäng rena trasor. Välj rengöringsmedel efter vilka material som finns och köp gärna något miljövänligt.
  • Det kan också vara klokt att förbereda sina fönsterputsningsredskap eftersom även fönstren kan bli dammiga under en renovering, även om man täckt dom i förväg.
Underlätta städningen i förväg

Att underlätta för städprocessen redan innan man börjar renovera kanske låter omöjligt men det går faktiskt. Att sätta upp skyddsplast för dom dörrar som leder in till rummet gör till exempel att byggdamm och annat stannar i det aktuella rummet. På så vis slipper du åtminstone städa i resten av bostaden bara för att du renoverat i ett enskilt rum.

En annan sak som kan vara värd att överväga är att hyra en container och se till att den är på plats redan vid renoveringens start. Är det väldigt mycket som ska rivas är detta ett bra alternativ och man behöver då heller inte hålla på att sortera avfallet i säckar, utan det är bara att hiva allt i containern.

Arbetar man steg för steg med sin städning och vet vilka moment som krävs kommer det flyta på bra och ge ett skinande rent resultat. Fundera på om du skulle ha nytta av en container och se till att alla redskap finns hemma innan du sätter igång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *